Puls

LifePuls

Čiope roman preporuka

Čiope, u originalu Los Vencejos, roman koji je izišao 2021 godine baskijskog pisca Fernanda Aramburua, a objavljen pet godina nakon romana koji ga je proslavio – Patrija i s kojim je osvojio nagradu kritičara i Nacionalnu nagradu za fikciju. Čiope je priča o Toniju, učitelju u srednjoj školi umornom od života i ljutitom na svijet, na sve oko sebe, koji odlučuju da se ubije. Određuje sebi razdoblje od godinu dana u kojoj će kontemplirati nad svojim pedesetogodišnjim životom i voditi zabilješke u vidu dnevnika. Emocionalni i mentalni preokret nastaje kada sreće ženu sa psom i tu zapravo kreće magija priče. Knjiga je zapravo svojevrsno unutarnje duhovno putovanje.
Mišljenja čitalaca o ovome romanu su podijeljenja. Mnogi preporučuju da se prvo pročita Patrija ili neki drugi njegov roman s objašnjenjem da se neke reference ne mogu uopće shvatiti ako niste sa španjolskog teritorija, a osobito Madrida.
Kako bilo, roman je visoke književne kvalitete s dobrom dozom humora i misli koje svakog čovjeka zaokupljaju u nekim godinama kada se pitamo zašto smo nešto učinili ili nismo, kako i zašto smo se našli u nekim situacijama, ukratko, o smislu života. Oko 700 stranica je za mnoge previše, pa su čak i neki kritičari izjavili da je to “malo previše” i da su se mnogi pasusi mogli jednostavno izbjeći, drugim riječima da su suvišni.
Knjigu je s izvornika prevela sjajna hrvatska prevoditeljica Željka Somun 2023 godine, a u izdanju Frakture koja nam donosi samo kvalitetna književna djela.

Fernando Arambururi Irigoyen rođen je uSan Sebastianu, Baskija, 4. Siječnja 1959 godine. Španjolski je književnik, prevoditelj i profesor.