Puls

LifePuls

Climbing ili sportsko penjanje

Što je climbing ili penjački sport

 

Penjete li se? Po čemu? Kuda? Kako?

Penjanje, uzbudljiva i fizički zahtjevna aktivnost, osvojila je srca avanturista i entuzijasta na otvorenom diljem svijeta. Od penjanja po visokim liticama do veranja po zahtjevnim stijenama, penjanje nudi jedinstven spoj fizičke snage, mentalne naprentutosti, ali izdrave povezanosti s prirodom.
Penjanje kao sport uključuje penjanje na razne prirodne ili umjetne strukture: kombinaciju fizičke snage, tehnike i mentalnog fokusa. To je poput rješavanja okomite slagalice u kojoj nagrada nije samo dostizanje vrha, već i pomicanje granica i svladavanje strahova.
Posljednjih godina penjanje je doživjelo porast popularnosti zahvaljujući uključivanju u velike sportske događaje poput Olimpijskih igara i porastu dvorana za penjanje u zatvorenim prostorima. Ljude svih dobi i podrijetla privlači penjanje zbog njegovog fizičkog izazova, društvenih aspekata i osjećaja postignuća koji dolazi sa svakim uspješnim usponom.
Ovaj sport ima skromne početke, s prvim ljudima koji su vjerojatno koristili osnovne tehnike penjanja za kretanje po zahtjevnim terenima za lov. S vremenom se penjanje razvilo iz vještine preživljavanja u rekreacijsku aktivnost u kojoj uživaju željni uzbuđenja i avanturisti koji žele testirati svoje granice.penjanje climbing

Vrste penjačkih disciplina

Penjanje po stijenama uključuje penjanje po prirodnim stijenama korištenjem ruku i nogu za hvatanje i penjanje. Zahtijeva kombinaciju snage, ravnoteže i vještina rješavanja problema za navigaciju izazovnim rutama i dosezanje vrha.

Bouldering je oblik penjanja po stijenama koji se izvodi na kraćim, zahtjevnijim rutama koje se nazivaju boulderi. Penjači se hvataju u koštac s ovim rutama bez užadi oslanjajući se isključivo na podloge za zaštitu od sudara. Bouldering naglašava snagu, tehniku i dinamično kretanje.

Sportsko penjanje uključuje penjanje po unaprijed određenim rutama po stijenama ili zatvorenim penjačkim dvoranama uz korištenje fiksnih sidara za zaštitu. Penjači se kopčaju na brze zatege pričvršćene za vijke duž rute, fokusirajući se na izdržljivost, tehniku i mentalnu snagu.

Tradicionalno penjanje je stil penjanja u kojem penjači postavljaju vlastite uklonjive zaštitne naprave poput ekscentra i matica u pukotine i pukotine u stijeni. Zahtijeva visoku razinu tehničkih vještina, sposobnost pronalaženja rute i istančan osjećaj za sigurnost.

Užad i pojasevi neophodni su za penjanje jer pružaju sigurnost i potporu tijekom penjanja. Dinamična užad rasteže se kako bi ublažila udarce pri padu, dok pojasevi pričvršćuju penjače za uže i pružaju udobno pristajanje za duge uspone.

Cipele za penjanje su specijalizirana obuća dizajnirana za prianjanje i osjetljivost za precizno postavljanje stopala na stijenama. Ove cipele imaju ljepljive gumene potplate i dobro prianjaju za maksimiziranje performansi tijekom penjanja.
Penjanje nije samo dostizanje vrha — to je izvrsna vježba za cijelo tijelo koja pomaže u izgradnji snage i izdržljivosti. Vaše ruke, leđa, trup i noge ozbiljno vježbaju dok se krećete različitim rutama.
Povrh svega predstavlja izazov za tijelo i um. Dok smišljate strategiju svog puta, morat ćete se intenzivno usredotočiti na svoj sljedeći potez dok rješavate probleme u hodu. To je poput fizičke zagonetke koja održava vaš mozak budnim.