Puls

LifePuls

Himeji čudo arhitekture

Shirasagijo ili dvorac bijele čaplje, poznatiji kao Himeji, veličanstveno je zdanje na tri kata u Japanu, u prefekturi Hyogo koje je danas must see turistička atrakcija, kao i najveći dvorac u cijelom Japanu.

Himeji dvorac
Foto: Niko Kitsakis

Izgrađen je oko 1300 godine kao utvrda od napada neprijatelja. I doista, arhitektura Himejija je kao labirint; neprijatelj bi trebao proći kroz nekoliko uskih vrata a potom bi se našao u središtu gdje bi ga japanska vojska zasula strijelama i ostalim naoružanjem tadašnjeg doba bez nade za spas. Dvorac je u više navrata kroz vrijeme, proširivan i popravljan, a 1601 je u potpunosti srušen da bi se obnovio po principu kako je i prvobitno sagrađen i  to je trajalo 8 godina, sve do 1609.

Himeji u noći

Danas je dio UNESCO svjetske baštine.Više puta je prikazivan u poznatim svjetskim filmovima, od Jamesa Bonda do velikog Kurosawe-u njegova dva filma. Također, o Himeji palači kruže brojne legende i mitovi koji vuku korijene iz feudalnog doba, pa sve do našeg vremena. Preko 50 milijuna turista je posjetilo ovo velebno zdanje od čije ljepote i elegancije zastaje dah.