Puls

LifePuls

Knjige za plažu

Dplazi nam ljeto! Već je tu! Svi (polu) pismeni traže nešto što će ih pored hladnih napitaka (većinom alkolhonih) izbaviti od zamora ležanja pod suncem.
Knjige za plažu…Knjige za ljeto… Što nam ovi naslovi govori, što stoji iza njih? Čita li ova zemlja samo na plaži i u ljetnom periodu, točnije, ne čita skoro nikako već, eto, u dosadi kad sunce pripeče, a “hrvatski čovjek” se izvali na nekoj plaži, uzme knjigu da mu vrijeme što brže proleti, jer je dosadno satima ležati na pripeci i čekati da se nabaci boja. Pokušavamo zamisliti što se događa s knjigama u proljetnom, jesenjem i zimskom periodu, ali nam ne polazi za rukom drugo nego da dođemo do zaključka da se knjiga u ovoj zemlji uzima u ruke samo iz dosade ili da bi se reklo drugima kako se pročitala. Na kojoj razini obrazovanja, svijesti ili gluposti treba biti osoba da daje preporuke pod naslovom “knjiga za plažu?” Uostalom, pri pregledu tih preporuka, ako ćemo o tematici, varate se ako mislite da se preporučuje samo lagano štivo, ne. Tu se strpa svašta, od modernog trasha do književnih klasika… Za plažu. Naravno, ovakve preporuke i ovakvi naslovi privlače one koji su daleko čak i od prosječnog čitatelja, pa se opet vraćamo na davno utvrđenu istinu kako su samo glupost i svemir beskonačni. Najgore od svega je što i ugledni portali (?) lijepe naše kad krene ljeto bivaju urešeni masnim naslovima ovog tipa. Čak se pitaju hrvatski pisci što bi preporučili za čitanje u ljetnim danima…Ali nije problem u tome što se pisce pita već u tome što se niti jedan do dana današnjeg, koliko nam je poznato, nije osvrnuo na pozadinu tog pitanja. Zašto ne bi uz ovakve naslove ljeti, recimo u zimskim mjesecima, stajalo:
KNJIGE UZ RADIJATOR? – Knjige za zimu
Ili u jesen: KNJIGE ZA KIŠNE DANE?
knjige za zimu
Mogući odgovor je: zato što većina ljudi uopće ne čita što se da zaključiti u prosječnoj komunikaciji s prosječnim Hrvatom. O ponašanju da ne pričamo. Na čemu zapravo odrastaju naša djeca? Na ratnim kompjutorskim igrama prepunim nasilja i krvi. Na FB i ostalim društvenim mrežama – već s deset, dvanaest godina ako ne i ranije. Školstvo da osnovno, roditelj je odgovoran za ono ostalo, točnije, u što će njegovo dijete izrasti. Knjige su blago koje nam je na dohvat ruke, a kada kažemo knjige ne mislimo na trash literaturu već na kvalitetnu književnost koja nas može poučiti dobrim stvarima.
No kako god… Što učiniti ako vas na ljetnjem odmoru spoadnu kišni dani i nema smisla odlaziti na plažu?