Puls

LifePuls

Sretni život

Mikhail Efimovich Litvak ruski je psihoterapetu rođen 1938 godine. Pored mnogih knjiga koje je napisao i snjima posatigao veliki uspjeh, najpoznatija je Psihološki aikido.

 

Litvakovi savjeti za sretan i miran život:

 

-Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?

Napravi ono što želiš i ne traži dozvolu. Nećeš je dobiti!

-Pokazatelji duhovne zrelosti su sposobnost da volimo i sposobnost da izađemo na kraj s usamljenošću. Najbolje stvari napravimo kad smo sami.

-Nezrela osoba često ima znanje, ali ga ne zna primijeniti. Zrela osoba ima znanje i zna ga primijeniti. Stoga nezrela kritizira druge, a zrela osoba djeluje.

-Ne znam koji je put do uspjeha. Ali znam koji je put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima.

-Lijepo je razgovarati s prijateljima. Korisno je razgovarati s neprijateljima.

-Postoji samo jedan opravdan razlog zašto biste napustili svoj posao ili prekinuli vezu s nekim – nemogućnost postizanja osobnog rasta u tim okolnostima.

-Potrebno je s prijateljima i neprijateljima dijeliti samo radost. Vaši će prijatelji biti sretni, a neprijatelji uznemireni.

-Nemoj trčati za srećom i sreća če biti ono što ćeš pronaći. Mogu ti reći gdje se sreća nalazi – u tebi. Put do sreće je maksimalan razvoj svih tvojih sposobnosti.

-Sreća je proizvod lijepo organiziranog života.

-Ako želiš nekome nešto dokazati, ti postojiš samo za tu osobu. Ako postojiš za sebe, tada nikome ništa ne trebaš dokazivati.

-Mašta je glas svih naših sposobnosti. I zato ja ne sanjam kako pjevam u operi. Nemam glas za to. A ako bih sanjao o tome tada bih potaknuo svoje sposobnosti. Tada bi napravio sve što je potrebno da postanem operni pjevač. Trebaš samo misliti kako taj san učiniti stvarnim. Nemoj požurivati i tada se snovi brzo ostvaruju. Dobro je kad čovjek kaže – ja samo želim ostvariti svoje snove.

-Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznim čovjekom.

-Kad čovjek nema što dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.

-Ako želiš nešto uadržati u svojim rukama, neka to bude znanje, a ne vrat tvog bližnjeg.

-Depresija je dana čovjeku kako bi mogao razmišljati o sebi.

 

Psihološki aikido

Odlomci iz knjige

Nemoj se boriti, jer ćeš neizbježno postati ono protiv čega se boriš. Previše moći dovodi do suprotnog efekta.

Onaj tko viče na tebe radi to u afektu, što znači da nije toga svjestan. Smiješno je pokušavati pričati s osobom čija je svijest isključena. To je isto kao pričati sa nekim tko spava. Jeste li ikada vidjeli nekoga da viče na drugog, a da je dobro raspoložen? Vikanje kao odgovor onome tko viče na tebe nalik je na udaranje osobe koja se davi veslom. On ili ona se zapravo dave – u vlastitom bijesu. Zato im nemojte pomagati u tome.

Što radimo kada se osjećamo loše? Optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kada netko viče na nas, on ili ona se u stvari osjeća loše. Znaš li kako prekinuti njihovo vrištanje? Šuti i pusti ih da se smire. Ne slušaj njihove riječi, to samo njihova bol plače.

Kako da ne pokažeš nikakvu reakciju? Tako što ćeš ohrabrivati i pohvaliti sebe. “Kakav talent imam! Mogu ostati smiren/a čak i sa ovakvom osobom!”  Jednostavna tišina ima efekt hladne vode (hladnog tuša). Dok naš protivnik reži na nas, mi ga gledamo pažljivo i slušamo. Pustimo ih da se ohlade.