Puls

LifePuls

Voltaire o prorocima

 Danas se na samu riječ prorok obično gleda kao na davno prošlo vrijeme koje s našim dobom nema nikakve poveznice. Moderniji izraz je vidovnjak, šaman, medij i slično. 

 

O Prorocima

 Prorok Girje je izviždan, Sedmoro proroka su obješeni ili razapeti, proroci koji su u London došli iz Languedoca i Daupinhe bili su okovani na stup srama, anabaptistički proroci osuđeni na razne muke, prorok Savonarola završio je kod vatre u Firenci , prerezan je vrat proroka Ivana Krstitelja, ili Krstitelja. Tvrdi se da je i Zaharija ubijen; ali srećom to nije dokazano. Prorok Jedo ili Ado, poslan je u Betel pod uvjetom da neće jesti i piti, jer je nažalost pojeo komad kruha, a i sam je završio u čeljusti lava; a kosti su mu pronađene na cesti, između tog lava i magarca. Jonah je progutao ribu; istina, ostao je u njemu samo tri dana i tri noći; ali još je sedamdeset i dva neugodna sata. Habakkuk je doveden u Babilon držeći se za kosu, visio u zraku. Zapravo nije velika nesreća, ali prijevoz je vrlo neugodan. Čovjek mora mnogo patiti kad ga drži za kosu tri stotine kilometara. Više bih volio par krila, kobilu Vor ili krilati konj. Mikaje, Jaminin sin, koji je vidio Gospoda kako sjedi na svome prijestolju s vojskom nebeskim s lijeve i desne strane i koji je čuo Gospoda kako traži nekoga koji će otići i prevariti kralja Ahaba; koji je vidio da se đavao predstavlja Gospodinu i primio je poruku, Mikaj je taj nebeski događaj prenio od Boga kralju Ahabu. Istina je da ga je, umjesto nagrade, prorok Ezekija samo dobro udario; istina je da su ga u tamnici držali samo nekoliko dana: ali za nadahnutog čovjeka neugodno je biti zatvoren i zatvoren u rupe. Voltaire.

 Smatra se da je car Amazija naredio izvlačenje zuba proroka Amosa kako bi ga spriječio da govori. Ne zato što ne možeš razgovarati bez zuba; vidjeli smo vrlo brbljive starice; ali proročanstvo treba izgovoriti vrlo jasno, a prorok bez zuba ne bude poslušan s dužnim poštovanjem. Baruch je doživio mnogo progona. Ezekiela su kamenovali oni koji su bili u vezi s njim. Nije poznato je li Jeremiah kamenovan ili je prethodno testiran. Što se tiče Izaije, stalno se smatra da je on bio testiran naredbom Manašeova, kralja Judina. Moramo se složiti da je ovaj proročki zanat gadan. Za jednog, poput Ilije, koji hoda u prekrasnom plemenitom vozilu od planeta do planete, gdje ga nose četiri bijela konja, ima stotina njih koji hodaju i koji moraju moliti za ručak od vrata do vrata. Izgledaju vrlo slično Homeru, za koga kažu da je morao prositi u sedam gradova koji su se kasnije borili za čast da se rode u njima. Tumači su mu pripisali bezbroj alegorija koje nikada nije ni pomislio. Često se ista čast odavala prorocima. Ne poričem da su to bili ljudi upoznati s budućnošću. Potrebno je samo dati duši određeni stupanj ekstaze, kao što je to vrlo lijepo zamislio iskren filozof ili luđak naših dana, koji je želio probušiti rupu suprotnom spolu i na bolesnike razmazati grožđanu smolu. Židovi su toliko uzvisili dušu da su jasno vidjeli sve buduće starješine: ali teško je točno pretpostaviti jesu li proroci uvijek značili vječni život pod Jeruzalemom; da li Babylon znači London ili Pariz; da li, kada govore o bogatoj večeri, treba objasniti postom; da li crno vino znači krv; znači li crvena odora vjeru, i bijelo milosrđe. Inteligencija proroka je napor ljudskog duha. Dakle, neću ništa više reći o tome. 

Ulomak iz  Voltaireova filozofskog rječnika, izišao 1767 godine

François Marie Arouet ili poznatije-Voltaire rođen je u Parizu 1694, a preminuo 1776 godine. Bio je slavni francuski filozof, književnik , veliki erudit te povjesničar te prosvjetitelj. Iz bogate obitelji prirodno se družio s visokim-bogatim francuskim društvom u kojem je bio obožavan. Međutim, svojim djelima nije samo slavljen među „velikanima“ već i među ostalim ljudima svih društvenih statusa. Bio je veliki protivnik crkve i katoličansta, (vjerovao je u višu silu I bio protiv svake  religije), te svoja gledišta otvoreno iznosio, a više puta je zbog javne deklaracije svojih stavova zapadao u nevolje te bivao zatvaran, bičevan, prognan. Njegovo najpoznatije književno djelo je Candide iz 1759 godine u kojem zapravo kritizira i ismijava Leibnizov optimističan filozofski pogled na svijet. Voltaire je inače bio poznat kao satiričar, ali često kao onaj koji ide iznad satire te se pretvara u običnog ismijavača svega i svakoga. Njegova filozofska djela utjecala su na američku i francusku revoluciju pred kraj 18 stoljeća. Kod mnogih je izazivao netrpeljivost, a Chateaubriand, (1768-1848),  još jedan ljubimac dvorske elite, otvoreno se u više navrata obrušio u svojim djelima na njegove stavove. Osim djela Candide koje , danas je Voltaire zastupljnen uglavnom u općem obrazovanju, ali dalje od toga ne.