Puls

LifePuls

Zlatno doba Williama Collinsa

19 stoljeće kao doba procvata viktorijanskog romana koji je trajao od 1837 do 1901, između mnogih poznatih autorskih imena, (Emily Bronte, John Fowles te ostali),  istaknuo se te veliku slavu postigao, William Collins. Utjecao je na radove  Edgar Allan Poa i Arthur Conan Doyla, ne samo on već i pisci srodni njemu iz tog doba.

William Wilkie Collins rođen je 8. siječnja 1824. godine u Maryleboneu u Londonu. Bio je najstariji od dva sina Williama Collinsa, člana Kraljevske akademije, te njegove supruge Harriet Geddes, bivše guvernante. Collins je dobio ime po Davidu Wilkieu, škotskom slikaru koji je bio njegov kum.

Wilkie Collins (8. siječnja 1824. – 23. rujna 1889.) smatra se začetnikom engleskog detektivskog romana. Bio je pisac “senzacionalističke” škole tijekom razdoblja viktorijanskog doba, te s najboljim romanima i uspješnim dramama poput Žena u bijelom , Mjesečev kamen. Collins je istraživao učinke tajanstvenih, šokantnih i kriminalnih događaja unutar viktorijanskih obitelji srednje klase.Njegov prvi potpisani članak, “The Last Stage Coachman”, pojavio se u časopisu1843.Godine 1846. Collins je postao student prava u Lincoln’s Innu no nikada se nije bavio pravom ni zakonom. Collinsov prvi roman, Iolani , odbijen je i nije se pojavio do 1995. godine, dugo nakon njegove smrti. Njegov drugi roman, Antonina samo je jednom trećinom završen. Nakon očeve smrti  Collins je započeo raditi na biografiji svoga oca koja je 1848. Objavljena. Ta je biografija privukla pozornost književnog svijeta. Njegov roman Žena u bijelom inspiriran je osamnaestostoljetnim istinitim slučajem otete i greškom zatočene žene o kojem je Collins čitao.

Godine 1851. Collins je upoznao Charlesa Dickensa, a dvojica pisaca postali su bliski prijatelji. Dickens i Collins utjecali su na jedan drugoga, pa su čak i napisali nekoliko kratkih priča. Žanr senzacionalističkog pisanja bila je rana faza u razvoju detektivskog romana. Takvi romani ponudili su miks domaće fantastike, melodrame, senzacionalističkog novinarstva i gotičkih romansi. Ta djela sadržavala su elemente bigamije, lažnog identiteta, narkomanije te raznih prijestupa, a svaka radnja bila je smještana u obiteljima srednje klase. Senzacionalistički romani duguju svoju bit ranijem žanru Newgateove romana, koji se sastojao od biografija zloglasnih kriminalaca.

Collins  se nikada nije ženio. Sredinom 1850-ih, Collins je počeo živjeti s Caroline Graves, udovicom. Godine 1868., kad je postalo jasno da se Collins ne bi oženio, Graves ga je nakratko napustila i udala se za drugog. Međutim, ona i Collins ponovno su se sastali dvije godine kasnije nakon što se Graves rastala. Dok je Graves bila odsutna, Collins se spetljao s Marthom Rudd,sluškinjom. Rudd je imala 19 godina, a Collins 41 godinu. Zajedno, Rudd i Collins imali su troje djece

U doba kada je bio u kasnim tridesetim godinama, Collins je bio ovisnik o derivatu opijuma, koji je utjecao na mnoge njegove najbolje romane.

Wilkie Collins
Wilkie_Collins._From_a_photo_by_Alexander_Bassano

Također je putovao diljem Europe i vodio prilično raskošan način života sa svojim putujućim pratiteljima, uključujući Dickensa i druge s kojima se susreo na putu.

Tijekom svog života, Collins je napisao 30 romana i preko 50 kratkih priča, od kojih su neke objavljene u časopisima koje je uredio Charles Dickens. Collins je također napisao putopisnu knjigu ( Rogueov život ), i dramski komad, od kojih je najpoznatiji Frozen Deep, alegorija o neuspjeloj Franklinovoj ekspediciji koja je pronašla sjeverozapadni prolaz preko Kanade.

Umro je u Londonu 23. rujna 1889 godine nakon što je pretrpio moždani udar.

 

Izvori: lifehackk.com

Obrada: platonovapecina.com