Puls

LifePuls

Fobije za koje ne znate

Strah u čovjeku je jedna od primarnih emocija i postoji oduvijek i u svakome. Ovo su neke od fobija koje su manje poznate, a u svako slučaju zanimljive.

Agmenophobia – strah od ulaska u krivi red
Agmenofob će se, vjerovali ili ne, mučiti čak i do nekoliko sati prije negoli se uputi u pojedini red iz straha da je možda sporiji od drugih. Mnogi će agmenofobi do bankomata uvijek otići s prijateljem, koji će djelovati poput njihovog „čuvara mjesta u drugom redu“, kako bi si umanjili nepovoljan položaj. Postoji i inačica bolesti – agmenophobia specifica – u kojoj bolesnik nema samo strah od stupanja u spori red ili stajanja u njemu, već aktivno razmišlja o tome da je red možda sporiji baš zato što je on u njemu.

Aperepiphobia – strah od otvaranja elektroničke pošte
Aperepifobi su ljudi koji strahuju od bilo kakve elektroničke pošte, od obične neželjene pošte do važnih stvari koje im šalje njihov nadređeni. Oni se jednostavno boje nepoznate prirode dotad neotvorene poruke.

Bulliphobia – strah od neposjedovanja daljinskog upravljača
Ovo je u cijelosti muška bolest, a bulifobni sindromi uključuju: ruku mrtvaca, pri čemu bolesnikova ruka nehotično počinje pljuskati ili grčiti se na prvi znak reklame, beskonačno kvrcanje (mijenjanje kanala) i, naravno, nošenje daljinskog upravljača sa sobom u kuhinju. Liječnicu upozoravaju na potrebu sprječavanja ovog sindroma, budući da vodi k izraženijoj fobiji, koja se naizmjence očituje visokim razinama anksioznosti, ispadima gnjeva i, ako partner nastavi, snažnim hrkanjem.

Civiliphobia – strah od političara
Često se kaže kako će u bilo kojem slučajnom istraživanju od troje ljudi, dvoje biti civilofobi, a treći političar.simptomi uključuju visoku razinu skeptičnosti, averziju prema televizijskom programu u nedjelju u doba ručka i čestu želju za odmorom tijekom parlamentarnih izbora. Poznato je da se neki kronični bolesnici grčevito trzaju u blizini stranačkih bedževa.

Nevjerojate fobije u koje je možda teško povjerovati, ali znanstveno dokazano postoje.